Over de tuin

Ontstaan Na de verbouwing van het woonhuis in 2001 is de tuin aangelegd in de huidige vorm. Uitgangspunten waren: geen gras, veel bloemen en weinig onderhoud.
Paden van gravier d’or  omsluiten de diverse borders. Vanaf 2006 tuinieren we intensiever met specialisatie op bijzondere soorten en aandacht voor kleur,  het hele  jaar rond. Doel is schilderen met wat er groeit, waardoor “waves” ontstaan. In de hele tuin zijn beelden te zien. U vindt ons in de Open Tuinengids van de Nederlandse Tuinenstichting.

 

 

 

 

p1040209   Ligging De 1300 m2 grote tuin ligt op de rand van een woonwijk en grenst aan een voormalig kloosterpark met grote bomen. Dit geeft verdieping aan het beeld. De besloten tuin ligt op het zuiden en is daardoor heel zonnig. Toch zijn er ook veel schaduwhoeken. Hierdoor kon er een verscheidenheid aan planten en heesters ontstaan.

ARTIKEL GEPUBLICEERD IN HET MEINUMMER 2017 VAN GROEI EN BLOEI (bewerkt  voor deze site……)

”DE TUIN GAAT MIJ ECHT NOOIT VERVELEN”

De verscheidenheid aan planten in de tuin Het Bergje in Amersfoort grenst aan het onwaarschijnlijke. Plek voor verharding is er nauwelijks. Dankzij zon én schaduw biedt de tuin volop mogelijkheden bij de keuze van planten, en daar maakt eigenaar en planten- Groei en Bloei 056_CALJOUW_0517verzamelaar Anneke Caljouw gretig gebruik van.

H et perceel meet 1300 vierkante meter en grenst aan een voormalig kloosterpark met veel groen. Direct achter het huis is een overdekt terras met aansluitend een vijver. Daarachter slingeren paadjes tussen borders, onder andere naar een sierlijk prieel op het hoogste punt van de tuin. Opzij van het huis vind je een berceau van rozenbogen, en tussen de woning en de straat is nog een schaduwrijke tuinkamer, compleet met vijver en decoratief waterelement. Wat vooral opvalt, is de enorme verscheidenheid aan tuinplanten. Anneke Caljouw: ”Ik ben een echte plantenverzamelaar, daarom heb ik weinig verharding in de tuin.” In het midden is de op het zuiden gelegen tuin heel zonnig, langs de randen is nogal wat schaduw van hoge eiken. Anneke: ”Ik vind het helemaal niet erg dat een deel van de tuin in de schaduw ligt, integendeel zelfs. Zo krijg je heel diverse omstandigheden en kun je dus kiezen uit een ruim sortiment planten.”

Groei en Bloei Modeste Herwig

Groei en Bloei Modeste Herwig

Groei en Bloei Modeste Herwig

Groei en Bloei Modeste Herwig

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Klimhulpen. ”Het leuke van die hoge bomen is ook dat ze heel geschikt zijn als steun voor klimplanten”, vervolgt Anneke. ”De roos ’Bobby James’ groeit helemaal tot boven in de hoogste eik, in juni is het een waterval van witte bloesem. Ook de natuurlijke

Groei en Bloei Modeste Herwig

Groei en Bloei Modeste Herwig

manier waarop de twijgen van clematis zich in een boom of struik slingeren vind ik erg mooi.” Om nog meer steun te creëren voor klimplanten, zijn over het pad enkele rozenbogen geplaatst voor fraaie combinaties van klimrozen en clematissen. Anneke: ”Bij een oude smid vond ik een rozenboog. Hij vertelde dat hij met pensioen zou gaan als het laatste ijzer op was. In de hoek zag ik nog wat oud ijzer liggen. Op mijn verzoek heeft hij toen als laatste klus zes bogen gemaakt en vijf clematis-slingers, een sierlijke steun voor de ranken van clematis.” Bij elke boog heeft Anneke een klimroos en een clematis geplant. ”Mijn favoriete klimroos is ’Guirlande d’Amour’, ook ’American Pillar’ is fantastisch.

 

Groei en Bloei Modeste Herwig

Groei en Bloei Modeste Herwig

 

Groei en Bloei Modeste Herwig

Groei en Bloei Modeste Herwig

Bij clematis geef ik de voorkeur aan de kleinbloemige, die zijn sterker en bloeien heel uitbundig, zoals Clematis ’Etoile Violette’. Fraaie combinaties vind ik Rosa ’Bantry Bay’ met Clematis ’Prince Charles’ en R. ’Golden Showers’ met C. ’Etoile Violette’. Het is aan te raden de klimroos aan de zonnige kant te zetten en de clematis aan de schaduwkant.”

 

Voordat in juni de rozenbogen en bomen versierd zijn  met clematissen en rozen, bloeien tussen de heesters en vaste planten duizenden bloembollen. Anneke: ”Afgelopen najaar heb ik er weer 7000 bij geplant. Naar schatting zitten er inmiddels zo’n 15.000 bollen in de grond. Het begint met de sneeuwklokjes en de krokussen, daarna de blauwe druifjes, het lenteklokje, tulpen en narcissen en vanaf mei de alliums. Sieruien combineren erg goed met vaste planten, omdat ze    maar weinig plaats innemen.

 

Groei en Bloei Modeste Herwig

Groei en Bloei Modeste Herwig

 

Groei en Bloei Modeste Herwig

Groei en Bloei Modeste Herwig

 

 

 

 

 

 

 

De tuin dankt zijn natuurlijke uitstraling aan de vele planten en de weinige harde materialen

Een fav0riet van mij is de grote ’Globemaster’. Maar ook Allium ’Summer Drummer’, die in juli bloeit, Allium atropurpureum en de witte Allium nigrum vind ik erg mooi. En niet te vergeten het familielid Nectaroscordum, de bulgaarse sierui. Tijdens een tuinenreis naar Ierland heb ik van een tuinman geleerd dat je sieruien na twee tot drie jaar uit de grond moet halen, na de bloei. Je ziet dan dat er nieuwe bollen gevormd zijn. Ik groef na twee jaar inderdaad zelfs al acht bollen op in plaats van drie die ik daar geplant had. In de zomer bewaar ik de bollen een tijdje droog en warm, in het najaar gaan ze de grond weer in.”

Groei en Bloei Modeste Herwig

Groei en Bloei Modeste Herwig

Slinger-paden en stapel-muurtjes.

De tuin dankt zijn natuurlijke uitstraling aan de vele planten en het beperkte gebruik van harde materialen. De slingerende paden zijn bedekt met een laagje Gravier d’Or, heel fijn split. ”Er groeit wel wat onkruid op, dat haal ik in het vroege voorjaar weg door schoffelen en wieden. Eén keer in de drie jaar komt er een nieuw laagje op de paden”, licht Anneke toe.

Groei en Bloei 056_CALJOUW_0517 991Groei en Bloei 056_CALJOUW_0517 92

 

Her en der door de tuin kom je randjes en lage muurtjes tegen. ”Het niveauverschil in de tuin is zo’n anderhalve meter, Groei en Bloei 056_CALJOUW_0517 94het huis ligt op het laagste punt. De naam Het Bergje duidt erop dat de tuin verhoogd ligt, bovendien zitten we hier op de Amersfoortse Berg en is mijn meisjesnaam Van de Berg. Eerst waren de hogere gedeelten afgezet met hout, maar dat ging rotten. Daarom hebben we gekozen voor stenen, onder andere flagstones. Het leuke is dat je in de winter ook duidelijk de structuur van de lage stapelmuurtjes ziet.

Daarnaast vormen de muurtjes een fantastische groeiplaats voor rotsplanten, zoals kruipende Campanula en steenbreek. Een deel van de stenen hebben we meegebracht uit Italië, Frankrijk en Oostenrijk.”

Achter in de tuin, op een wat hoger deel, is een rond prieel geplaatst, compleet met ronde betonnen tafel en bijpassende banken. Het prieel geeft steun aan klimrozen. ”Het is een heerlijke plek om te zitten, hier ben je helemaal tussen de planten en heb je ook een mooi zicht op de vijver”, vertelt Anneke.

Langs de randen van de grote, natuurlijk ogende vijver is de vijverfolie gecamoufleerd met grote keien, daartussen groeien allerlei oeverplanten. Een van de keien doet dienst als waterval, een onderwaterpompje zorgt voor een flinke straal water die over de platte kei in de vijver stroomt. Anneke: ”Water mag niet ontbreken in een tuin. Het is aantrekkelijk om naar te kijken, zeker als het stroomt. Ook merk ik dat de vijver veel dieren aantrekt: padden, kikkers, salamanders en libellen. In het voorjaar komen er altijd eenden op bezoek, ze brengen helaas ook

eendenkroos mee. Dat haal ik er zoveel mogelijk uit met een

Groei en Bloei 056_CALJOUW_0517 95 schepnetje. Verder heb ik eigenlijk nauwelijks onderhoud aan de vijver omdat er een goed biologisch evenwicht is. Vissen zitten er inmiddels niet meer in vanwege bezoek van de reiger.”

Arme zandgrond

Anneke vertelt enthousiast over haar tuin en weet van elke plant de naam. ”Er wordt vaak gedacht dat zo’n tuin vol planten erg veel werk met zich meebrengt. Dat valt echter reuze mee. Het onderhouden van een gazon bijvoorbeeld, kost veel meer tijd. In het najaar haal ik al het afgevallen blad en de eikels weg, ook wied ik dan het onkruid uit de borders. Als dat gebeurd is, ga ik de bloembollen planten. Om het jaar komt er een laagje biologische champignonmest in de tuin, aangevuld met vinassekali voor de bloembollen.

We zitten hier op vrij arme zandgrond, dus bemesting is wel nodig. In het najaar ben ik dus eigenlijk het drukst. In het voorjaar werk ik alles nog wat bij en in de zomer laat ik het gewoon gaan. Hier en daar wat uitgebloeide bloemen wegknippen, maar verder is het vooral genieten. En bekijken wat er verbeterd kan worden natuurlijk. De tuin gaat mij echt nooit vervelen, je kunt steeds weer een ander beeld creëren. Ik vind het ook geweldig als ik andere mensen enthousiast kan maken over tuinieren, als bezoekers zeggen: ik wil dit zelf ook. Dat is de reden dat ik de tuin heb opengesteld en steeds mooier wil maken.”  ZELF KIJKEN 1 2 De tuin Het Bergje is na afspraak voor groepen opengesteld van half maart tot oktober. Op de open dagen is iedereen welkom. Meer informatie op www.hetbergjeamersfoort.nl.

Tekst en beeld MHGP/Modeste Herwig                                                                                          Groei en Bloei 056_CALJOUW_0517 99